לוח אם – מה תפקידו ומתי צריך לקנות חדש?

כאשר רוכשים מחשב חדש, במעבר על מפרט המחשב שממנו נגזר המחיר, תמיד תראו שכלול לוח אם. זהו רכיב חיוני וגם חלק לא מבוטל בעלות המחשב. אם תרצו להרכיב מחשב בעצמכם, זהו בוודאי אחד החלקים המרכזיים שבהם תשקיעו מחשבה, מבחינת איזה דגם כדאי לכם לרכוש.

מבחר אפשרויות רחב

לוח האם הוא מסוג החלקים במחשב, אשר מוצעים עם מבחר רחב במיוחד של אפשרויות. זאת, בין השאר מאחר שהוא נועד לטפל במשימות רבות. גם המחירים מגוונים למדי, בהתאם לכך. כנקודת התחלה להיכרות עם הנושא, חפשו דגמים שונים של לוחות אם והתרשמו מתכונותיהם השונות. לוח האם הוא למעשה הרכיב המרכזי במחשב, מבחינת היקף הרכיבים האחרים שמתחברים אליו. זו "התחנה המרכזית" של ה-PC, מבחינות רבות. אז מה הוא בעצם עושה?

לוח האם, במבט על

לוח אם הוא מעגל מודפס גדול במיוחד, שמרכז פעילות ותקשורת, של רכיבי המחשב העיקריים. הדבר מתבטא בין השאר, ב

  • מעבד – המעבד מתחבר היישר ללוח האם, באמצעות תושבת מיוחדת עבורו.
  • זיכרונות – זיכרון ה-RAM מתחבר גם הוא ללוח האם, אל אוסף תושבות מתאים. המקום בלוח האם מאפשר התקנת זיכרון בנפחים שונים וחיבור כמה שבבי זיכרון במקביל.
  • הפעלת הצג – צג המחשב ("מסך המחשב") מתחבר אל לוח האם, דרך מחבר שנמצא בקצה הלוח ונגיש מצידו האחורי של המחשב. כמו כן, ניתן לחבר ללוח האם כרטיס מסך ולחבר את הצג במקום זאת אל הכרטיס.
  • דיסקים – דיסקים קשיחים מותקנים בתוך המארז בקרבת לוח האם ומתחברים ליציאות מיוחדות עליו.
  • כמו כן, על לוח האם יש יציאות או כרטיסים ייעודיים, עבור קול ותקשורת (כגון אתרנט, USBו-Bluetooth).

לוח אם - מה תפקידו ומתי צריך לקנות חדש?

רכישת לוח אם

בדרך כלל, רכישת לוח אם נדרשת במקרים של הרכבת מחשב חדש או תקלה בלוח ישן. קל יחסית כיום, למצוא לוח אם טוב במחיר נמוך יחסית. עם זאת, כדאי להתעמק בפרטים הטכניים, בכדי להבטיח התאמה מרבית עבורכם. כאן העניינים מסתבכים מעט, מאחר שלוחות האם מורכבים למדי וגם משליכים על מגוון נקודות חשובות בשימוש במחשב. למשל, תאימות לדרישות המערכת של הגרסה החדשה של חלונות. בהתאם למידת הידע המקצועי שלכם, ייתכן שתוכלו להסתדר עם זה לבד וייתכן שתזדקקו להדרכה מקצועית.

מה לחפש?

בבחירת לוח אם, אלה כמה מהנקודות העיקריות שכדאי לקחת בחשבון:

  • גודל – ממדי הלוח אינם דבר שרירותי שהיצרן קובע והם צריכים להתאים למארז שבו הלוח יותקן. יש בנושא זה סטנדרטים מקובלים, אשר מכונים form factor.
  • סוג זיכרון RAM – גם בסוגי הזיכרון יש סטנדרטים מקובלים. הזיכרונות התפתחו ומתפתחים בדורות שונים, עם תכונות שונות בהתאם. לאור חשיבותו הגדולה של ה-RAM לביצועי המחשב בכלל, חשוב לבחור לוח אם שתומך בסוגי זיכרון מהירים ומודרניים.
  • צ'יפסט – "ערכת שבבים" או צ'יפסט, ניתן לתאר כאוסף השבבים המרכזי על לוח האם. לצ'יפסט יש חשיבות רבה, גם מבחינת תאימות לרכיבים אחרים וגם מבחינת ביצועים.
  • סוקט / תושבת – CPU socket היא התושבת על לוח האם, שבתוכה מתקינים את המעבד. כמובן, הסוקט חייב להיות מתאים למעבד.
  • אחריות – חשוב מאוד!
  • חדש או משומש – כעקרון, עדיף לרכוש לוח אם חדש. עם זאת, לוח משומש עשוי להיות משתלם מבחינה כספית. בכל מקרה, חיוני לקחת בחשבון ממי רוכשים לוח משומש.

לסיכום

ללא ספק, נושא לוחות האם גם חשוב וגם מורכב. לאור זאת, מומלץ להתעמק בו ובמידת הצורך, להסתייע במומחים. למשל מהחנות שבה אתם רוכשים ציוד מחשב.

נגישות