מובילה את ההייטק בארץ קדימה – הכירו את רשות החדשנות

התחלות הן בדרך כלל לא קלות וכך הדבר בהחלט לגבי סטארטאפים. מי מסייע להם וכיצד? הכירו את סוכנות החדשנות הישראלית או רשות החדשנות. גוף זה היה ידוע בעבר בשם לשכת המדען הראשי במשרד הכלכלה ואם יש לכם רעיון לסטארטאפ או לחדשנות במסגרת עסק קיים, כדאי לכם בהחלט להמשיך לקרוא.

מסייעים במגוון אופנים

במבט על, רשות החדשנות היא גוף אשר מסייע לקדם יוזמות מקומיות של חדשנות טכנולוגית והיא עושה זאת בדרכים רבות. זירות שונות, מענקים, חממות, קידום שיתופי פעולה בין גופים שונים ועוד. הסיוע ניתן ליזמים פרטיים, סטרטאפים וגם עסקים קיימים, אשר מעוניינים בסיוע לפיתוח דבר מה חדשני במיוחד. הרשות אף נטלה חלק בביצוע מחקר מיוחד בשיתוף Start-Up Nation Policy Institute, על סטארטאפים, הייטק וחברות בצמיחה בישראל בשנת 2022. המחקר עסק בהסברים אפשריים והשלכות, של הירידה המתמשכת שרואים בשנים האחרונות, בהיקף הסטארטאפים שנפתחים בארץ ובעולם.

ההיגיון והתועלת

יוזמות טכנולוגיות חדשות, מהוות אחד מהמפתחות לצמיחה של הכלכלה המקומית. אגב, לא רק יוזמות או חדשנות בעולם הייטק, אלא בטכנולוגיה בכלל. אם ניקח מערכת השקיה למשל, ניתן לחדש שם לא רק ברמת מחשב ההשקיה, אלא גם ברמה הבסיסית של הצנרת. שמעתם על "טפטפות"? אז זו המצאה היסטורית וחשובה ביותר, שפותחה בישראל. מדובר שם על השקיה בטפטוף, ללא סתימות ובצורה אחידה. יופי של דבר. אלא שבכדי להגיע לכל מוצר חדשני מסוג זה, יש לעבור בדרך כלל דרך ארוכה של מחקר ופיתוח. יש בכך סיכוי לצד סיכון לכישלון ולכן, הדבר דורש מימון שניתן לכנות "הון סיכון". עקרונית, למדינה כדאי להשקיע בכיוון כזה ולעודד אותו, מאחר שבסך הכול, לא מעט מהיוזמות האלה מקדמות את התעשייה בארץ בכלל.

 

 

כמה דוגמאות

לשם המחשת פעילותו של גוף זה, אלא כמה דוגמאות ל"זירות" שהוא מפעיל:

  • זירת ההזנק – מרכזת את פעילות רשות החדשנות סביב יוזמות אשר נמצאות ממש בתחילת הדרך.
  • זירת חברות בצמיחה – אחרי הצעדים הראשונים, בהם רואים שהרעיון ישים ומעשי, זהו עדיין לא סוף הסיפור. הרשות מסייעת גם הלאה, באופן שמקל על הקמת עסק יציב שעומד בפני עצמו. סביב הרעיון המקורי כמובן.
  • זירת תשתיות טכנולוגיות – זירה שמקדמת שיתופי פעולה של הרשות, בין גורמים שונים בתעשייה הישראלית לבין גורמי אקדמיה מקומיים.
  • הזירה החברתית ציבורית – מעודדת חדשנות במסגרת ארגונים חברתיים ובסקטור הציבורי.
  • זירת ייצור מתקדם – זירה מעט יוצאת דופן, מאחר שהיא מתמקדת בפועל בעיקר בבעלי מפעלים וספציפית בתעשייה יצרנית.

כיצד זה עובד?

מי שמתעניין בשירותי הרשות לחדשנות, טוב יעשה אם יתחיל ממעבר יסודי על האתר שלה. שם נמצא ריכוז של מידע שימוש רב, כולל הנחיות מעשיות לפניה לרשות. ואכן, חלק גדול מפעילותה, מתחיל מפניות אליה לגבי רעיונות ויוזמות חדשות. הפניות מבוצעות לפי נהלים ידועים וקבועים וכך גם נבחנות. במידה ופנייה נמצאת מתאימה לסיוע, זו עשויה להיות התחילה מצוינת ליזמים. בעיקר ליזמים חסרי ניסיון, אך לא רק. הרשות לחדשנות מסייעת כאמור בדרכים שונות והן מקבלות ביטוי לאורך השלבים השונים בהתפתחות הרעיון ובהתפתחות העסקית של החברה שנוצרת סביבו. כי בסופו של דבר, סטארטאפ או לא, צריכים להמשיך כעסק רגיל ויציב, שמתפקד עצמאית לאורך זמן. כאשר יוזמה כזו מצליחה לעמוד על הרגליים לבד וליצור הכנסות של ממש, רשות החדשנות מקבלת מהעסק תמלוגים. אלה מהווים החזר של לפחות חלק מההשקעה שהרשות ביצעה ביוזמה ומאפשרים לה להמשיך ולהשקיע כספית, ביוזמות נוספות.

לסיכום

בשורה התחתונה, הרשות לחדשנות היא בין הגופים הבולטים ביותר כיום, אשר מובילים את ההייטק בארץ קדימה.

נגישות