תנו לשמש לייצר בעבורכם חשמל: הכול על פאנלים סולאריים

האם כדאי להשקיע באנרגיה? הפאנלים הסולאריים שנכנסו לשימוש בעשורים האחרונים, עשויים לאפשר אנרגיה בשפע, ממקור אשר זמין בחינם! נשמע מושלם, לא? יש לכך למעשה היבטים רבים, לכאן ולכאן. זו היא סקירה מהירה של כמה מהם.

אז מהם בעצם הלוחות הסולאריים?

כאשר מסתכלים על מערכת לוחות סולאריים, רכיב אחד בולט במיוחד ו"מגמד" את השאר – הלוחות עצמם. בגלל גודלם, קל להתמקד רק בכך, אם כי בפועל, מערכת סולארית חייבת לכלול עוד כמה רכיבים חשובים, שיאגרו את האנרגיה לשימוש עתידי ויבקרו את התהליך. אך ראשית, כיצד "מתרחש הקסם" בפאנל עצמו? כיצד אור השמש הופך לחשמל? פאנלים סולאריים הם למעשה לוחות סיליקון, אשר מורכבים מסוג מיוחד של "מוליכים למחצה". בחשיפה לאור, רכיבים אלה מגיבים בהפקת מתח חשמלי. אגב, לא רק אור השמש יכול להפוך בצורה כזו לאנרגיה חשמלית. לוחות סולאריים ממירים כל אור שהוא למתח חשמלי. שילוב המתחים מכל הרכיבים האלה בפאנל, מאפשר להשיג מתח משמעותי. מתח זה, הוא כבר בגובה שימושי לשם הפעלת מכשירי חשמל סטנדרטיים שונים.

מלוחות לאספקת חשמל שוטפת

את ה"טריק" של המרת האור למתח, ניתן לנצל בחיבור ישיר של מתח זה לצרכני חשמל שונים. אך מה עושים כאשר אין אור בחוץ? לכן ומסיבות נוספות, מערכות כאלה בדרך כלל כוללות גם:

  • מצברים – רכיבים שיאגרו את המתח.
  • בקר טעינה – טעינת מצברים היא לא סתם עניין של חיבור המצבר למקור מתח. בכדי שהדבר יבוצע באופן הבטוח והיעיל ביותר, משתמשים בבקרים אלקטרוניים קטנים.
  • ממיר מתח – מה אם רוצים לנצל את הפאנלים, לשם הפעלת התקנים שצורכים 220 וולט? הפאנלים מפיקים מתח ישר. לכן, במקרה כזה דרוש גם ממיר מתח לזרם חילופין. ואכן, זהו רכיב סטנדרטי במערכות סולאריות.
  • חלקים פיזיים – הלוחות מותקנים בחוץ ויש להציב אותם בצורה מסוימת. לשם כך, דרושה גם תשתית פיזית מתאימה, אם כי פשוטה יחסית.

 

 

האם זה משתלם?

מזה שנים לא מעטות, אנו שומעים על נושא הלוחות הסולאריים. למרות זאת, האימוץ עדיין מהוסס. לעתים מחוסר ידע ולעתים מאחר שאין את התשתית המתאימה או מסיבות אחרות. בכל מקרה – שאלה מרכזית ומובנת, היא האם זה ישתלם לכם ובאיזו מידה? כאן העניינים נעשים מורכבים מעט ויש להיכנס לחישובים שונים. האתגר לא גדול מדי עבור אדם ממוצע. אך חשוב מאוד לבצע הערכות כאלה, ביסודיות ובמדויק ככל הניתן. זאת, עוד לפני שמתחילים לרכוש ולהתקין מערכות. לפניכם כמה נקודות שכדאי לזכור, כבסיס להערכות הכספיות:

  • כמה אתם מוציאים על חשמל? – עבור רבים, זו היא הוצאה גדולה למדי. וודאי בעסקים.
  • התשתיות שבמקום – האם יש לכם שטח מתאים למיקום הפאנלים ומה גודלו? עד כמה קרינת השמש חזקה במיקום זה לאורך השנה?
  • ההשקעה שתבוצע – כמה אתם מסוגלים ומעוניינים להשקיע בכך? הדבר ישליך על איכות הציוד שתוכלו לרכוש. האם יש לכם את התקציב?
  • ההתנהלות מול חברת החשמל – ישנה אפשרות לחבר את המערכת לרשת של חברת החשמל ולמכור לה מהחשמל שתייצרו. סידור כזה, מחייב התעמקות בפרטי ההסכם מול חברת החשמל.
  • התנהלות מול אנשי מקצוע נוספים – מבחינה כספית, בהקשר ההשקעה הראשונית, עשויות להיות עוד לא מעט הוצאות. במיוחד לגבי מערכת סולארית גדולה. למשל אישורי מהנדס חשמל ומהנדס קונסטרוקציה. אגב, מעל ל-50 קילוואט יידרש גם היתר בנייה.
  • החזר ההשקעה – חשוב לזכור, שמדובר על השקעה ראשונית לא קטנה, עוד לפני שתתחילו לחסוך תודות ללוחות.

לסיכום

פאנלים סולאריים הם לא העתיד, אלא ההווה! כבר כיום, יעילותם ומחירם, מביאים אותם להישג יד עבור רבים. לכן ניתן וכדאי לנצל אותם או לפחות להכיר את הנושא המעניין והשימושי הזה מקרוב.

נגישות